Legetøj til kæledyr

Giv din kat en sjov hverdag (foto lavprisdyrehandel.dk)
Giv din kat en sjov hverdag (foto lavprisdyrehandel.dk)

Teksten neden for vil blandt andet komme ind på, hvorfor udfordrende og spændende legetøj til dit kæledyr er vigtigt, herunder kattes sociale behov og interaktiv med andre katte, hundens liv og livsglæde, og hvordan legetøjet kan spille en afgørende rolle for dit kæledyrs liv.

Hvordan sikrer jeg, at min kat ikke keder sig?

Det er afgørende for dit kæledyrs livskvalitet, at det har noget at beskæftige sig med, mens du er på arbejde. Det mest oplagte er at komme noget spænende legetøj til din firbenede ven. Har du en kat, der helst holder sig inde, kan du for eksempel købe diverse legetøj, som er produceret af ting fra naturen. Du kan også sagtens selv lave noget sjovt og spændende legetøj af materialer fra naturen til din kat. Indekatte er helt vilde med de naturlige duftstoffer, som tingene fra naturen indeholder. Måske lugter grenene lidt af byttedyr, som katten oprindeligt ville jage, det vil sige mus, rotter og andre gnavere, små krybdyr, insekter og meget andet. Den slags er god til at stimulere kattens lugtesans. Det er også en god idé at investere i legetøj, der kan træne kattens jagtinstinkter, for eksempel noget, den kan jage, gribe, bide, ruske eller kaste op i kasten. Sørg altid for at have masser af spændende ting på lager, for katte mister relativt hurtigt interessen for legetøjet.

Hvis naboen har en kat, kan de to helt sikkert få noget godt ud af hinanden. Katte, der leger og aktiverer hinanden er sundt for dem begge og giver en hensigtsmæssig berigelse i det miljø kattene færdes i. Det er kun sundt for tamme indekatte at møde andre artsfæller.

Kattens sociale behov

Det er naturligt for katte at færdes der, hvor der er andre artsfæller. En tam kats vilde slægtninge lever normalt på territorier, hvor andre katte holder til. Tamme udekatte kan derfor ofte findes i større forsamlinger af katte, især hvis der er tilgængelige fødevarer, som de kan hugge. Hver kat har dog ofte også individuelle territorier andre steder, hvor e kan lide at komme. Det ser man især, fordi den enkelte kat typisk jager alene – også selv om den bor sammen med flere andre katte i samme hjem.

En tam kat er blevet opdraget til at være social, og derfor har katte, der bor sammen stor glæde af hinanden, fordi de kan udfordre hinanden og stimulere hinanden. Har man udekatte, der strejfer mest rundt i naturen, er det godt, hvis den har andre katte at komme hjem til, som den kan spejle sig i den og udvise naturlig social adfærd. Vær dog opmærksom på at en tilføjelse af en killing til en ældre kat i nogle tilfælde også kan lade sig gør uden for problemer, selv dyr, der er vokset op sammen normalt trives bedst sammen. Dyr, der er kønsmodne, men som er fremmed for hinanden, bør som udgangspunkt ikke sammensættes – og slet ikke på store arealer, fordi der så ofte vil opstå konflikter. Det kan på samme måde give problemer at sætte en ungkat (over cirka 14-16 uger gammel) sammen med en ældre kat. Det der har betydning for, om det vil fungere eller er, afhænger af størrelsen af det kun, som ungkatten er vokset op med. Jo store kuld, jo mere tolerant vil katten være som voksen overfor fremmed katte. Er sammen vokset op med et kuld på tre eller flere killinger øges chancen for, at den vil acceptere nye katte.

Det er vigtigt, at din kat kan interagere med andre katte og ikke skaber konflikter, så naboer og familie bliver bange for den. Noget af det, der kan få en kat til at falde til ro er aktivitetslegetøj, så den kan bruge energi på det i stedet og på at underholde sig selv, når du ikke er hjemme. Der findes også spil, hvor du kan være med til at bruge legetøjet sammen med din kat, så den føler sig værdsat, idet den får opmærksomhed. Andre legetøjsartikler byder på udfordringer, så din kat skal bruge dens intellekt til at få godbidder eller foder ud af legetøjet. Der findes selvfølgelig også legetøj til hyggelige stunder, hvor den bare har lyst til at ligge med en blød bamse i dens kurv.

Giv hunden god søvn i en stort kurv (Foto Petworld.dk)
Giv hunden god søvn i en stor kurv (Foto Petworld.dk)

Kan hunde få stress?

Ligesom det er sundt for katte at interagere med artsfæller og være aktiv, så gælder det også for din hund. Det er godt at hunde har lidt at se til, nogen at lege med og oplever liv i familien – også selv om den bare ligger i kurven og observerer familiens travle hverdag. Men alting med måde. Hvis din familie virkelig er stresset, mangler overskud og overblik, så kan hjælper nok så meget sjovt legetøj og lange gåture. Hunde kan også få stress, selv om det måske kan lyde mærkværdigt. Det er almindeligt for hunde, at de har korte perioder med stress – for eksempel hvis de er med på jagt eller legen er lidt vild og de bliver omtumlede. Stress er en konsekvens af frygt, begejstring og angst – uanset hvad er det dårligt for hundens krop. Det kan betyde dårlig immunforsvar, forøget puls, forøget gastrisk aktivitet, højere niveauer af kønshormoner i kroppen og forøget risiko for ADH.

Hvis hunden først er blevet for stresset kan det tage flere dage for dens krop af blive normalt igen, og hunden vil blive ved at føle sig stresset, fordi dens krop ikke fungerer optimal og ikke er så stærk, som den plejer at være. Det kan også få store adfærdsmæssige konsekvenser. Hunden kan blive overaktiv, og hunde der er meget stressede udvikler ofte sundhedsproblemer, fordi det går ud over immunforsvaret.

En voksen hund har brug for langt mere søvn end et voksens menneske. Cirka 14 timer skal den have i døgnet. Ældre hunde og hvalpe skal helst have endnu mere for at blive ordentligt udhvilet. Væk derfor aldrig din hund, hvis den ligger og slumrer. Vent med gåturen til den alligevel er vågen. Den har brug for søvnen, fordi den er så aktiv, når den er vågen. Derfor er det også vigtigt at lave et lille hjørne til hunden, hvor den kan være i fred i sit eget univers, med eget legetøj, egne tæpper og dens egen kurv. Et sted hvor den kan føle sig tryg.

. En hund, der er meget stresset, kan udvise uønsket adfærd, såsom gøen, parring med andre hunde, ben og puder, tisse i huset, rastløshed og alt for højt aktivitetsniveau. En hund, der keder sig, kan begynde at nippe eller tygge på ting i huset for at få ejerens opmærksomhed.

Der findes et utal af produkter og metoder, der kan afhjælpe hunde med stress og gøre det lettere for dem at slappe af. Giver du for eksempel din hund et nyt stykke legetøj, så lad den hygge sig med det i fred. Du behøver ikke nødvendigvis være en del af legen. Lad den snude, føle og bide i det, så længe den har lyst til. På samme måde er det bedst, hvis du lader din hund gøre det færdig, den er i gang med, når du lufter den. Lad være med altid er hive i snoren, når du bliver utålmodig – det er vigtigt for den at snue færdigt.

Netop det at snuse er utroligt vigtigt for hunden. Adfærdseksperter, der underviser i hundetræning, understreger vigtigheden af, at ejeren giver hunden lov til at udforske deres omgivelser uden nogen skynder på dem. Selv om din livsstil måske er relativt stresset, fordi der er så mange aktiviteter, du skal nå i hverdagen, så lad det ikke gå ud over hunden. Lad gåturen blive et frirum både for dig og hunden. Lad det tage den tid, det skal. På sigt vil det både gavne dig og din hund.

 

Læs mere du holder din hund glad.

Hundefoder opbygger velvære og energi hos hunde.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top