Hvilket akvarieudstyr skal du vælge?

Når du endelig har besluttet dig for at familien skal have nogle svømmende, nye medlemmer, så begynder ræset. Du skal finde ud af hvilken slags, hvad de skal svømme rundt i, hvordan miljøet i akvariet skal være og hvilke planter. Der er tonsvis af spørgsmål at få svar på, men her kan du forhåbentligt få svar på nogle af dem.

Hvordan skal det dekoreres?

Et akvarium skal være et hjem for dine fisk, og desuden skal du kigge på akvariet hver dag. Så det er rimelig vigtigt, at du tager indretningen af fiskenes hjem alvorligt. Gør dig klart, hvad du kan lide og hvad der vil passe ind i stilen i resten af rummet. Vi kender vist alle det klassiske sunkne skib, men det behøver slet ikke at være så traditionelt. Faktisk kan du lege frit. Enten kan du gå i den naturtro vej med koraler, muslinger og sten.

Men hvis du er til mere sjov, kan du sagtens finde figurer – både kendte og ukendte. Står akvariet på børneværelset, kan det måske være en idé at gå efter figuren af FIND NEMO eller noget eventyrstemning med et undervandigt slot og et tabt, sagnomspundet sværd.

Ellers er der også muligheden at gå efter et lidt dystert og mystisk look med dødningehoveder, skelletter i både og kister. Det er helt op til dig.

Kan du ikke se dine fisk. Så kig efter et akvariebord

Mange danskere kan godt lide at holde fisk. Fiskene er flotte at se på og kan være med til at skabe en god atmosfære i hjemmet, og fiskenes bevægelser kan virke beroligende.

Derfor har mange også deres akvarium til at stå i stuen, hvor der kan ses. Men hvor skal man stille det for at få mest muligt ud af det og mest muligt udsyn.

Et akvariebord er et bord beregnet til akvariet. Det kan have samme brede og dybde som selve akvariet, og nogle gange er der også mulighed for at købe bord og akvarium som sæt.

Med et arkvariebord kommer akvariet op i en højde, hvor man bedre kan se det, og dermed også se fiskene svømme rundt inde i det. Dermed kan man få mest muligt ud af fiskene.

Mange praktiske fordele ved et akvariebord

Under arkvariebordet er der nogle gange mulighed for, at man kan opbevare forskellige ting, som kan bruge i forbindelse med vedligeholdelse og pleje af akvariet og fiskene. Dette kunne for eksempel være foder til fiskene. Der kunne også være et lille net til at få små løse blade eller andet affald, som kan ligge og flyde rundt i vandet op.

Mange arkvarier har også en luftpumpe monteret på siden for at fiskene kan få ilt. Det får de, ved at pumpen konstant pumper ilt fra rummet ned i vandet.
Pumpen kræver strøm, og derfor kan man med fordel skjule ledningerne til pumpen nedenunder akvariebordet, hvis der er en låge, hvor de kan blive gemt bag.

Ofte er der også lys på et akvarium. Det er der fordi, at planterne, som man kan plante nede i bunden af akvariet, skal have lys for at overleve. Samtidig kan man også bedre se fiskene, hvis der er lys fra en lampe. Ledningerne fra disse kan også blive gemt i akvariebordet.

Akvarieplanter er yderst vigtigt for akvariet

Akvarieplanterne bestemmer miljøet (foto petworld.dk)
Akvarieplanterne bestemmer miljøet (foto petworld.dk)

Akvarieejere ved, hvor vigtige akvarieplanter er for livet i akvariet. Miljøet i akvariet bestemmes primært af floraen, og derfor er det vigtigt, at man investerer i akvarieplanter, der passer til fiskene og generelt til det liv, som er i akvariet. Det er dejligt at have et akvarium, hvor livet fungerer og i høj grad passer sig selv. Et akvarium skaber dynamik og liv i et rum, og der er nærmest noget meditativt over at følge med i livets gang i akvariet. Nogle akvarieplanter er mest dekorative, mens andre har direkte betydning for fiskenes velbefindende. Der findes for eksempel akvarieplanter, som er særligt gode til fiskeyngel, hvor ungerne kan gemme sig i planterne. Det er af høj betydning, at man finder akvarieplanter, som både er dekorative og gode for fiskelivet – og så skal de være lette at holde. Akvarieplanterne skal med andre ord være både hårdføre, smukke og sunde.

Vær opmærksom på, hvordan du holder dine akvarieplanter sunde

Der er nogle ting, som det er meget vigtigt at være opmærksom på, når man skal holde et sundt miljø i sit akvarium. Man bør skifte cirka en femtedel af vandet i akvariet en gang om ugen for at sikre sig, at der er et sundt miljø i akvariet. Man må ikke bruge varmt vand til at rense vandpumpen, da det kan ødelægge bakteriekulturen i filteret. Man bør i stedet bruge en del af akvarievandet til at rense pumpen. Man kan både finde akvarieplanter i dyrehandler over hele landet og i mange af nettets webshops, hvor der bliver forhandlet dyreudstyr. Her kan du finde akvarieplanter, der passer netop til dit akvarium.

Driller sollyset dit akvarie?

I mange hjem står et akvarie placeret. Nogle gange er det på grund af kærligheden til fisk. Andre gange er det en kærlighed til boligindretningen, hvor et akvarie gør sig godt ud. Uanset hvad så kan det være svært at placere et akvarie, hvis man er klar over, at et akvarie ikke har godt af direkte sollys. Den lille information gør nemlig placeringen svær, da vi gerne vil have det hele. Vi vil gerne have de store vinduer som giver et dejligt lysindfald, og det gør det svært at placere akvariet, men der er hjælp at hente.

aquarium photo
 

Begræns sollys på dit akvarie med et godt tip

Hvis sollyset driller dit akvarie, så kan du faktisk hurtig løse problemet, og det gør du ved hjælp af beklædning. Du kan købe noget særligt beklædning i dyrehandlen som er lavet specielt til et akvarie. Det kan du for eksempel på putte på enderne af dit akvarie, og så beskytter du akvariet på den måde. Det giver altså mange flere muligheder i forhold til placeringen af dit akvarie. Nu tror du måske, at akvariet slet ikke må få lys, men det er blot sollys der er skadeligt for dit akvarie. Derimod skal du have belysning i form af en lampe i dit akvarie, da belysning er vigtigt for dine fisk og dine planter. Et akvarie skal have belysning i cirka 10 timer, og du kan købe et tænd og sluk ur, så skal du ikke selv huske på det.

Akvariefisk er et hit i de fleste boliger

Akvariefisk er smukke og afslappende (petworld.dk)
Akvariefisk er smukke og afslappende (petworld.dk)

De fleste mennesker nyder at kigge på flotte og spændende fisk. Det er en del af dyrelivet, som man næsten aldrig kan blive træt af. Derfor er der også rigtig mange, der vælger at holde akvariefisk i boligen. De ses ikke blot i børneværelser, hvor de dog er meget populære, men også i stuer, soveværelser, badeværelser og endda køkkener.

Det er ligesom om, at akvariefisk er en god metode til at kombinere dét at have kæledyr med afslapning og ro. Mange vil helt sikkert være enige i, at akvariefisk tilføjer en helt speciel stemning til boligen. De kan være med til at skabe en atmosfære, der også er meget behagelig for gæster. Og så kan man selvfølgelig selv nyde dem hver eneste dag.

Man kan få mange forskellige akvariefisk

Akvariefisk må siges at være et bredt område. Der næsten ingen grænser for, hvad man kan vælge imellem i udvalget af akvariefisk i vore dage. Udviklingen af skånsom transport gør det muligt, at man selv i Danmark kan få mange forskellige eksotiske fisk i sit akvarium. På den måde er der gode muligheder for at skabe et akvarium, der ikke ligner alle andre.

Man vil helt sikkert skabe det flotteste akvarium, hvis man gør sig umage for at vælge akvariefisk, der er forskellige, men som stadig komplimenterer hinanden. Det handler om at finde en god balance mellem harmoni og variation, og dette er naturligvis noget, som man kan få hjælp til af diverse butikker og webshops.

Det er også meget vigtigt, at man sørger for at sætte sig ind i, hvordan forskellige akvariefisk har det med hinanden. Desværre oplever nogle ejere af akvarier, at fiskene begynder at spise hinanden, fordi de ikke er ordentligt afstemt. Dette har naturligvis også noget at gøre med, om man har investeret i noget ordentligt akvarie tilbehør.

Pas på dine fisk, pas dit akvarium

Akvariefisk er nemme kæledyr at passe. Måske derfor glemmer mange fiskeejere at tage sig rigtigt at fiskenes akvarium. Et forsømt akvarium kan forårsage sygdom hos fiskene, det overgros med alger, og til sidst får du ikke særlig megen glæde af at have flotte og farvestrålende fisk svømmende rundt inde bagved. Hvert akvarium er sit eget biologiske miljø, så det kan være svært at opsætte nogle generelle pasningsregler. Men der er dog nogle enkle tips, som kan hjælpe dig på vej til at få mere glæde af dine akvariefisk.

Find det rigtige sted til dit akvarium

En meget stor kilde til algeproblemer et lys. Hvis solen skinner vedvarende på akvariet, giver det algerne energi og næring til at gro meget hurtigere end ellers. Desuden bliver dine fisk stressede af solens refleksioner i glas og vand. Sørg derfor for at sætte dit akvarium et mørkere sted. Når du derefter hælder grus i, er det en god idé at skylle gruset igennem først, så du fjerner eventuel snavs og støv. Derudover kan det være nyttigt at anskaffe sig et mekanisk filter, som kan hjælpe dig med at holde vandet rent og til sidst, skal du passe på med overfodring. Så vil dit akvarium holde sig rent i længere tid.

Tjek hver dag

Ud over de fire små tips ovenfor, er der nogle gode råd til, hvad du skal kigge efter dagligt for at vide, hvordan miljøet i dit akvarium er. Sørg for at tjekke for algevækst, snegle, døde fisk og temperaturvariation en gang om dagen, så du kan gribe ind, før dit akvarium bliver overgroet med alger eller fyldt med affald fra fiskene. Find dig derudover et akvarium, som giver plads til fiskene, og som samtidigt giver dig glæde af fiskenes farver hver dag.

Photo by smerikal

Share
Back to Top